Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Gouda boeken

voorraad onbekend
€ 24,95

De Sint-Janskerk in Gouda is een gotische kruiskerk en ligt midden in het centrum van de stad. In hoofdzaak dateert de huidige kerk uit de zestiende eeuw, maar de ontstaansgeschiedenis gaat terug tot in de dertiende eeuw.

De kerk is vooral beroemd vanwege de unieke reeks gebrandschilderde ramen. Uniek omdat ze de beeldenstorm hebben overleefd en omdat ze meer dan de helft van al het zestiende-eeuwse gebrandschilderde glas vormen dat in Nederland aanwezig is.

Dit boek geeft een mooi overzicht van de geschiedenis van de kerk. De lezer wordt meegenomen naar de katholieke Sint-Jan, de rumoerige tijd van de Nederlandse Opstand en de kerk van nu. Ook zal de lezer kennismaken met belangrijke kopstukken uit de historie van de Sint-Janskerk.

Het boek is een uitgave van de Stichting Goudse Sint-Jan.

Geschiedenis van Gouda Abels, Paul; Berg, Bianca van den; Spek,
voorraad onbekend
€ 25,-
voorraad onbekend
€ 34,95

Dé kaasstad van de wereld viert in juli 2022 750 jaar stadsrechten. 750xGouda bevat 750 items over de stad Gouda. Het geeft een inkijkje in het heden en verleden van de stad. Van mooie straten, monumentale panden, opvallende gevelstenen, kunstwerken, personen en evenementen tot aan bedrijven en verenigingen met een rijke historie. Iedere bladzijde is een herkenning of verrassing, zelfs voor een echte Gouwenaar.

Het boek bevat foto's van verscheidene Goudse fotografen, zoals Rinus Lasschuyt, Oscar Limahelu en Bob de Wit senior.

voorraad onbekend
€ 12,50
voorraad onbekend
€ 32,50

Auteur Soesja Citroen heeft in dit bijzonder boek haar ziel en zaligheid in heeft gestopt. Zij vertelt per (*)Stolpersteine-adres over het leven van de vermoorde Goudse Joden. Hoe sommige families al van oudsher in de stad woonden en velen er als vluchteling een veilige plek zochten. Hoe mensen hier werkten en kinderen naar school gingen. Klasgenootjes, buren en vriendinnetjes van vroeger komen aan het woord, ook de huidige familieleden.

De vele foto's en documenten vertellen een eigen verhaal. In het slotdeel gaat Citroen nader in op het mechanisme van de vervolging. Ze laat zien hoe het net van de naziterreur zich om de Joden sloot. Hoe klein de stap was van verplichte Jodenregistratie naar deportatie en uiteindelijk moord.

Met dit boek krijgen de Goudse Stolpersteine een gezicht!

(*) Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten. Hoe Demnig aan de naam Stolpersteine is gekomen weet hij zelf niet meer, maar hij citeert met instemming een scholier “Man fällt nicht über die Stolpersteine, du stolperst mit dem Kopf und dem Herzen” (men valt niet over de Stolpersteine, je struikelt met je hoofd en je hart).

De Stad Gouda telt op dit moment 258 Stolpersteine, maar er worden er nog elk jaar bijgeplaatst. Voor meer info: zie stolpersteineplaatsingen-gouda

voorraad onbekend
€ 9,99
Zes Goudse kaasjes Straaten, Harmen van
voorraad onbekend
€ 7,99
voorraad onbekend
€ 17,99

1943: Een Joods meisje uit Gouda (gewoond aan de Lange Tiendeweg 54) stapt zonder haar familie de gaskamer van Auschwitz in, onwetend van haar lot of waar haar broer en ouders zijn. Enkele weken daarvoor was zij verraden op haar onderduikplaats en ging ze via Den Haag naar kamp Westerbork, werd ze ziek maar ging ze toch op transport, pas negen jaar oud.

voorraad onbekend
€ 10,-
Stad van bier Gastel, Remco van
voorraad onbekend
€ 19,95

In de vijftiende en zestiende eeuw telde Gouda honderden brouwers die hun miljoenen vaten bier wisten af te zetten tot ver buiten de stadsmuren, tot in Frankrijk. Het Goudse 'kuytbier' groeide uit tot de populairste drank in die tijd door een prima prijs kwaliteitsverhouding. Het bier werd de belangrijkste inkomstenbron van de stad. Het unieke Goudse stadhuis in het midden van de driehoekige Markt, gebouwd halverwege de vijftiende eeuw, werd gefinancierd uit de opbrengsten van het bier.

“Stad van Bier” is geschreven door Gouwenaar Remco van Gastel.

voorraad onbekend
€ 24,95
voorraad onbekend
€ 24,95
voorraad onbekend
€ 25,95