Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Denkers over religie / druk 1

kritiek, traditie en nieuwe orientatie in de twintigste eeuw

Prijs: € 34,95
Voorraad#stock_type# onbekend
(Geen beoordelingen)
Delen:
Productspecificaties
EAN : 9789085710806
Taal : Nederlands
Onderwerp : Filosofie
Categorie : Theologie
Uitgever : Veen Media
Verschenen : Juli 2010
Druk : 1
Uitvoering : Hardcover
Conditie : Nieuw
Pagina's : 480
Beschrijving

Religie staat vandaag de dag volop in de belangstelling, misschien wel tegen alle verwachtingen in. Wie de achtergronden goed wil begrijpen, doet er goed aan kennis te nemen van de complexe verhouding tussen denken en religie in de afgelopen eeuw. In dit boek worden negenendertig filosofen, theologen, godsdienstwetenschappers, psychologen, sociologen en cultureel-antropologen gepresenteerd die zich op de een of andere wijze hebben verhouden tot het verschijnsel religie.

Het gaat niet alleen om wat deze denkers over godsdienst te melden hadden, maar ook wat religie met hen deed. Sommigen dachten vanuit de positie van een buitenstaander over religie als al dan niet vreemd verschijnsel. Anderen probeerden hun godsdienst systematisch te doordenken en legden verantwoording af over wat ze geloofden. En weer anderen bouwden vanuit een religieus uitgangspunt een brede visie op de wereld op.

In de twintigste eeuw stond godsdienst vaak onder sterke kritiek, maar tegelijk werden oude tradities voortgezet en vernieuwd en dienden nieuwe oriëntaties zich aan. Niet alleen over denkers uit de traditie van het West-Europese christendom gaat dit boek, maar ook over auteurs afkomstig uit de oosterse orthodoxie, het jodendom, het hindoeïsme en het boeddhisme.

Eerst schetsen de auteurs kort de levensloop van hun hoofdpersoon. Daarna bieden ze een heldere uiteenzetting van de hoofdthema's in het oeuvre van de door hen behandelde denker, waarbij ze een kritische beoordeling niet schuwen. Na elke tekst volgt een chronologisch overzicht van de belangrijkste werken van de beschreven denker, zodat de lezer een inzicht krijgt in de opbouw van diens oeuvre.

Velden met een * zijn verplicht