Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Herman Herbers predikant van 1582-1607

gouds predikant van 1582 - 1607

Plaizier, Kees

Prijs: € 25,-
Voorraad#stock_type# onbekend
(Geen beoordelingen)
Delen:
Productspecificaties
EAN : 9789085709176
Artiest(en) : Plaizier, Kees
Taal : Nederlands
Onderwerp : Kerk- en dogmengeschiedenis
Categorie : Kerkgeschiedenis
Uitgever : Boekenbent, Uitgeverij
Verschenen : November 2011
Druk : 1
Uitvoering : Boek
Conditie : Nieuw
Pagina's : 398
Afmetingen : 203 x 134 x 12 mm
Gewicht : 156 gram
Beschrijving

De uit de Achterhoek afkomstige predikant Herman Herbers werd tot priester opgeleid in een cisterciënzer klooster, geleid door een prior met sympathie voor de hervormingsbeweging. Hij was achtereenvolgens priester in Winterswijk, 'prediker naar de nieuwe wijze' in Bocholt en luthers predikant in Wezel.

In 1577 werd hij predikant van de Gereformeerde Kerk in Dordrecht. Deze kerk ontwikkelde zich tot een orthodoxe geloofsgemeenschap met hoge drempels voor het lidmaatschap. Herbers werd al snel beschouwd als een dissenter, wat leidde tot zijn ontslag in 1582. Hij werd met open armen in Gouda ontvangen, omdat hij hier werd gezien als een gematigd predikant, die – in tegenstelling tot de 'scherpslijpers' – goed paste bij de erasmiaanse gezindheid van de stadsbestuurders en hun streven naar vrede en een brede volkskerk.

Het werk Bekentenisse des Gheloofs, waarin Herbers zich verzette tegen beschuldigingen van onrechtzinnigheid, vormt het hart van deze publicatie. Er blijkt een mystieke geloofsbeleving uit, die door de kerk als een bedreiging voor haar gezag werd beschouwd. Herbers volgde vrijmoedig zijn eigen weg, gesteund door het Gouds stadsbestuur. In zijn persoon komen zowel de vrijheidsdrang van de remonstranten als de bevindelijkheid van de Nadere Reformatie samen. Deze unieke combinatie bevestigt zijn betekenis voor de Nederlandse kerkgeschiedenis.

Velden met een * zijn verplicht