Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

De Profeten - Vragen naar het Woord 2

geroepen tot getuigen

Gouds Leerhuis

Prijs: € 12,50
Voorraad#stock_type# onbekend
(Geen beoordelingen)
Delen:
Productspecificaties
EAN : 9789081692601
Auteur(s) : Gouds Leerhuis
Taal : Nederlands
Onderwerp : Geloofsopbouw
Categorie : per Bijbelboek
Verschenen : Maart 2012
Druk : 1
Uitvoering : Hardcover
Conditie : Nieuw
Beschrijving

Vragen naar het Woord deel 2 – De Profeten 'Geroepen tot getuigen'

Jozua door Dr. K van Bekkum

Het bijbelboek Jozua beschrijft hoe Israel het beloofde land beërft. Maar wat betekent dit? Vaak is gedacht dat het boek is geschreven vanuit een exclusieve visie op het volk Israel waarin nationalisme overheerst. Goede lezing leert echter dat het boek gaat over gehoorzaamheid en genade, en vooral over de vraag of mensen bereid zijn Gods schitterende weg door de geschiedenis te beamen.

Richteren door drs. H. de Jong

Nadat in het begin het grote verschil met de tijd van Jozua is aangegeven volgt de geschiedenis van de twaalf richters. Zij hebben voor een betrekkelijke veiligheid gezorgd. Maar het slot van het boek maakt duidelijk dat niet de onveiligheid, maar de onheiligheid van het volk het grote probleem was. Daarvoor moest er een koning komen die de harten zou richten op de Here God.

Koningen door drs. A. J. Zoutendijk

Koningen begint met de opbouw van de tempel en eindigt met de afbraak. Wat is de oorzaak van deze neergaande lijn? Daarover gaat het in dit bijbelboek. Is het een doemscenario? Of krijgt iedere generatie de gelegenheid om terug te keren? Profeten dringen erop aan en soms is er een koning die gehoor geeft. Is het 'model' van Koningen bruikbaar voor een eigentijdse visie op de geschiedenis?

Jesaja door ds. P. Hoogendam

We kennen Jesaja als de vijfde evangelist. Hij verkondigt de Goede Boodschap. Maar de profeet brengt niet alleen goed nieuws. Hij stelt het volk ook onder kritiek en spreekt over Gods oordeel en de ballingschap. Uiteindelijk blijkt dat Jesaja zijn bijnaam terecht draagt. Want een rest keer weer, de Knecht komt en de volken trekken op naar Sion.

Jeremia door dr. W. Dekker

Jeremia spreekt anders over God dan zijn tijdgenoten. Dat blijkt uit zeer veel teksten. Al deze teksten worden samengevat in de gelijkenis van de pottenbakker (Jeremia 18). God is volkomen vrij in oordeel en genade. Hij zit op voorhand nergens aan vast. Door zo te spreken over God onderscheidt Jeremia zich radicaal van zijn tijdgenoten en andere (valse) profeten.

Zacharja door dr. H. Vreekamp

Na de ballingschap krijgt de profeet Zacharja visioenen te zien:
Hoe de koning van vrede naar Sion komt, hoe Jeruzalem bewoond wordt als een dorp, hoe kinderen tot vreugde van grootouders spelen op de straten van de stad, hoe de volken opgaan naar Jeruzalem om met Israel Loofhuttenfeest te vieren.

De Profeten

In dit afrondende hoofdstuk worden de twee soorten van profetische literatuur, de vroegere en latere profeten, samengenomen onder de titel De Profeten. Het zijn enkele grepen uit de rijke profetische literatuur. De voorbeelden geven een indruk van waar de profeten zich mee bezig hielden: het heiligdom op de Sion en de Davidszoon. Beide zaken spelen een hoofdrol in het toekomstbeeld van de profetische boeken.

Velden met een * zijn verplicht