Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Ontdekking van het innerlijk

de actualiteit van Augustinus

Prijs: € 18,50
Voorraad#stock_type# onbekend
(Geen beoordelingen)
Delen:
Productspecificaties
EAN : 9789056253738
Taal : Nederlands
Onderwerp : Theologie
Reeks : Annalen van het Thijmgenootschap (100.2)
Categorie : Theologie
Uitgever : Valkhof Pers
Verschenen : Oktober 2013
Druk : 1
Uitvoering : Paperback
Conditie : Nieuw
Afmetingen : 207 x 122 x 18 mm
Gewicht : 248 gram
Beschrijving

Wat is het innerlijk? In onze tijd lijkt het innerlijk verloren te gaan. Je schrijft over jezelf op Facebook, Twitter of elders op internet, over wat je bezighoudt – en dat ben je. Of niet, want achter jouw naam kan een ander werkzaam zijn. Wie ben je dan? Wat is het zelf? Hedendaagse filosofische en wetenschappelijke discussies lijken geen antwoord te kunnen bieden, ook daar gaat het innerlijk verloren. Wat is het eigenlijk dat hier verloren gaat; hoe is het zelf, met een eigen innerlijk, tot stand gekomen?

De vroegchristelijke filosoof Augustinus (354-430) is een van de eerste denkers in onze geschiedenis die zich bezighoudt met noties als innerlijk, zelf en authenticiteit. Hij zegt: 'Ga niet naar buiten, maar keer in tot jezelf, daar woont de waarheid'. Voor hem is het zoeken reeds een vinden, maar het vinden een aanzet tot werkelijk zoeken.

Met de ontdekking van het innerlijk verbindt Augustinus gedachten over verlangen, zoeken, geheugen, tijd, muziek, lezen en de waarheid. In De ontdekking van het innerlijk wordt over deze aspecten en hun samenhang nagedacht en geschreven om te laten zien hoe actueel Augustinus kan zijn.

Met bijdragen van Bert Blans, René Munnik, Martijn Schrama o.s.a., Donald Loose, Rudi te Velde, Mathias Smalbrugge, Frank van Roermund o.praem., Wim Sleddens o.s.a., Renée van Riessen.

Velden met een * zijn verplicht