Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Vis is teken / druk 1

beschouwingen bij gedichten van Guido Gezelle en Gerrit Achterberg voorafgegaan door enkele gedichten van Ida Gerhardt en anderen

Berkelmans, Frans

Prijs: € 5,-
Voorraad#stock_type# onbekend
(Geen beoordelingen)
Delen:
Productspecificaties
EAN : 9789056253318
Auteur(s) : Berkelmans, Frans
Taal : Nederlands
Onderwerp : Poëzie
Categorie : Gedichten/Geschenkboeken
Uitgever : Valkhof Pers
Verschenen : Juni 2010
Druk : 1
Uitvoering : Hardcover
Conditie : Nieuw
Pagina's : 128
Afmetingen : 233 x 156 x 13 mm
Gewicht : 338 gram
Beschrijving

En de vis is teken brengt twee visgedichten ter tafel: Ichthus eis aiei van Guido Gezelle en Aquarium van Gerrit Achterberg, beide mystiek van inslag, maar zo virtuoos verwoord dat ze bij alle ernst ook geestig zijn. Het essay over Gezelles gedicht legt de historische achtergrond bloot van de in Gezelles tijd herontdekte oudchristelijke vissymboliek, tevens de inspiratiegrond van zijn gedicht. Het gedicht van Achterberg lokte tot op heden geen commentaar van enige diep- of omvang uit, terwijl het wel steeds als belangrijk en typerend wordt geroemd. Het hieraan gewijde essay toont aan dat Gezelles negentiende-eeuwse gedicht Gerrit Achterberg heeft geïnspireerd tot zijn dichterlijke schepping.

Deze visschotel werd opgemaakt met wat luchtiger kleingoed als garnituur. Om de smaak te prikkelen is de hors d'oeuvre samengesteld uit diverse vissoorten. Naast vier gedichten van Ida Gerhardt passeert hier werk van J. A. dèr Mouw, M. Nijhoff, Willem Jan Otten en Tom van Deel.

Frans Berkelmans is monnik van Egmond en redacteur van Benedictijns Tijdschrift. In de smalle marge van de benedictijnse dag leest hij poëzie. Hij publiceerde onder meer over Guido Gezelle, M. Nijhoff, Achterberg en Ida Gerhardt. Ter bestudering van Gerhardts poëzie startte hij de reeks Acanthus, waarin hij monografieën over haar eerste bundels uitbracht.

Velden met een * zijn verplicht