Een portret van de reformator uit zijn geschriften.
500 jaar Reformatie, een feit bij uitstek om bij stil te staan. Immers, de Reformatie is nooit af, maar een voortdurend proces. Wie gereformeerd wil zijn, moet steeds weer gereformeerd worden.
De naam van Maarten Luther is onlosmakelijk aan de Reformatie verbonden. Hij was de man van het eerste uur. Om die reden noemde Johannes Calvijn hem 'een uitnemende herder en dienaar van ChristusÆ en æmijn hooggeëerde vader in Christus'. In dit boek wordt de betekenis van Luther niet herdacht door veel over hem te vertellen, maar door hem zelf aan het woord te laten. Deze keus is ingegeven door de overtuiging dat de reformator zich het best uit zijn geschriften laat kennen. Daarin heeft hij zijn diepste drijfveren vertolkt. In dit boek vormen nieuw vertaalde fragmenten uit Luthers werken de hoofdlijn, terwijl daartussen episoden uit zijn leven de verbindende schakels vormen. Zo ontstaat het portret van de reformator, door hemzelf geschilderd en met zijn eigen penseel van de nodige kleurnuances voorzien.
Voorzien van een Woord vooraf door ds. J. Roos.
Ed Kooijmans (1950) was jarenlang docent Nederlands aan het Van Lodenstein College te Amersfoort. Van zijn hand verscheen onder andere De Wittenbergse nachtegaal (2014), over de liederen van Maarten Luther.